En nu wil je tantra in de praktijk brengen. Je hebt erover gelezen, het weer weggestopt, je kwam het weer ergens tegen en dan ineens ben je er klaar voor. Je wilt een sessie doen, een workshop volgen. Je hart begint sneller te kloppen bij de gedachte, je voelt intuïtief dat je dit moet doen, dat het jou véél kan opleveren.

Maar dan komt de twijfel, en dit is heel normaal.
Je twijfelt gaat over:

  • Wat gaat mijn partner hiervan vinden.
  • Ik heb geen partner dus ik kan vast niet meedoen aan deze workshop.
  • Ik ben te oud, te jong, te dik, te dun, te lelijk.
  • Het is zo duur.

Laat ik het uitleggen. Dit gaat allemaal over gevoel van controle (verlies) en dat is precies waar je mee te maken krijgt als je zoiets als tantra gaat doen. Je gaat je overgeven en ergens heen (maar wáár?). Laat ik duidelijk zijn, tantra is niks voor control freaks, voor mensen die niks maar dan ook niks willen veranderen aan wie ze nu zijn. Die zo vast zitten als een huis en dat graag willen blijven. Die vooroordelen hebben over tantra en daar niet aan willen tornen.

Laat ik ze er één voor één bijnemen: Je partner. Dat is een heel belangrijke om mee te nemen in je beslissing.

Immers, je wilt je relatie graag behouden neem ik aan. Voel dan aan of je partner er open voor is dat jij interesse hebt in tantra en hiermee iets wilt gaan doen. Deel met hem of haar waarom jij denkt dat dit jou goed gaat doen, wat jouw motieven zijn. Staat je partner hier totaal niet voor open? Vraag je dan af in wat voor relatie je zit. Neem dan een beslissing, elke keuze die je maakt is goed. Liefst een beslissing die helemaal vanuit jouw hart komt. Idealiter betrek je jouw partner in jouw zoektocht in tantra. Denk niet dat dit niet kan, want er komen stellen in mijn praktijk die beiden sessies doen, sessies samen doen en samen in de workshops komen en hun relatie zien verdiepen.

Géén partner hebben is ook geen enkele belemmering om niet mee te kunnen doen in workshops.

Er wordt zóveel geassocieerd en ingevuld als men snel langs mijn teksten scrolt. Zo wordt er gedacht dat je niet kan meedoen als je geen partner meebrengt (staat nergens vermeld). Dat er massage avonden zijn (het zijn tantra avonden en er zijn aparte massage dagworkshops), dat er naakt en erotisch gewerkt wordt (dat is ook niet waar), of dat het een soort datingplek is waar je daarna kan gaan afspreken met elkaar (dat is het totaal niet, al moet ik bekennen dat ik mensen diepgaand met elkaar in contact breng en er relaties uit workshops zijn voortgekomen).

Tantra teksten zijn nu eenmaal triggers waarna de mind er alle kanten mee uitgaat.

Te oud, te jong, te dik, dun of anders imperfect.

Mijn jongste cliënt was 20 jaar, de oudste 79. Mensen uit allerlei lagen van de bevolking bezoeken mijn praktijk. Mijn doelstelling is júist om iedereen welkom te heten zoals hij of zij is. Overwin je angst en ontdek dat we in essentie allemaal gelijk zijn. Dát is de doelstelling en vaak de uitkomst van een geslaagde sessie of workshop.

Dan een laatste, niet zelden genoemd excuus: Het is zo duur.

Eigenlijk zeg je daarmee: ik heb twijfel of deze investering het waard is. Ofwel geloof je niet dat dit jou kan helpen, ofwel vertrouw je niet dat ik degene ben die jou kan helpen. Bij twijfel niet inhalen. Iedereen moet zijn eigen overweging maken van wat er wel of niet kan. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik járenlang geleefd heb van een minimum inkomen, alleenstaand moeder was van 3 jonge kinderen en student tegelijkertijd. Hoe ik toen boodschappen deed kan ik me niet meer herinneren, maar we hadden alles wat we wilden én ik deed de investeringen in mezelf die ik nodig vond. Dure therapieën, opleidingen en behandelingen waarvan ik wist dat ze goed waren voor mij. Dit alles heeft me gebracht waar ik nu ben. Dat kun jij ook als je wilt.

Veel plezier met het maken van jouw keuze!

Plaats een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.